2012

Het Hans Verploeg Memorial Fund heeft het mogelijk gemaakt dat er een vertaling kwam van de Gevangen Krant, waarin Turkse gevangen journalisten zichzelf interviewen. Ook een film die journalist Mehmet Ülger over Nedim Şener en Ahmet Şık maakte, werd financieel gesteund door het Hans Verploeg Memorial Fund. De krant en de film werden op 3 mei 2012 gepresenteerd.

De Gevangen Krant

De Gevangen Krant bevat een selectie van vertaalde artikelen uit de Tutuklu Gazete, die wordt uitgegeven door de Turkse vakbond TGS. Hierin schrijven Turkse gevangen journalisten over hun arrestatie en over persvrijheid. Inmiddels zijn er van de Tutuklu Gazete twee edities verschenen met een eerste oplage van 40.000 en een tweede oplage van 120.000 exemplaren.

Journalist of Terrorist

In de film Journalist of Terrorist komen de recent vrijgekomen onderzoeksjournalisten Nedim Şener en Ahmet Şık aan het woord. De twee journalisten staan symbool voor het gebrek aan persvrijheid in Turkije. Begin 2012 zaten 106 journalisten vast in Turkije, dat waren er in 2009 nog 29.

2013: Zhanna Litvina voor de Belarusian Association of Journalists (BAJ) »